Veelgestelde vragen

Maak een keuze uit onderstaande onderwerpen:

De framemaat of framehoogte is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen er uitkomt in centimeters. Het kiezen van de juiste maat is belangrijk, want een te grote of te kleine fiets rijdt niet lekker. Bereken daarom vóór aankoop de juiste framemaat. Liever eerst een proefrit maken? Dat kan vijf dagen per week (di-za) in onze winkel in de Pijnboomstraat 94 in Haarlem.

Voor het bepalen van de juiste framemaat is het belangrijk om te weten dat niet iedere fiets in iedere maat te krijgen is. De meeste merken werken in stappen van 4 centimeter (bijvoorbeeld 49-53-57-61-65). Als u precies tussen twee maten invalt, kies dan bij sportief gebruik voor de kleinere, en voor meer comfort de grotere maat. Interesse in een fiets met verende zadelpen? Trek dan vier centimeter van de berekende of gemeten maat af.

  1. Meet uw nieuwe fiets

De makkelijkste manier om erachter te komen of een fiets in een bepaalde maat de juiste keuze is, is door een proefrit op de fiets van uw keuze (of een vergelijkbaar model) te maken. Dat kan zeven dagen per week in onze winkel. Informeer voor de zekerheid wel van tevoren of de fiets van uw keuze in de winkel aanwezig is.

  1. Meet uw oude fiets

Al een fijne fiets? Dan kunt u de framemaat van uw huidige fiets opmeten. Meet dan de afstand van het einde van de zitbuis (daar waar de zadelpen het frame ingaat) tot aan het hart van de trapas (het punt waar de crank met een bout vastzit aan de trapas).

Houd er rekening mee dat moderne fietsen vaak een ander soort geometrie hebben dan fietsen van 20-30 jaar geleden. Waar klassieke stadsfietsen een horizontale bovenbuis hebben, loopt die van moderne fietsen vaak af richting het zadel. Hierdoor kan een moderne fiets vergelijkbaar zijn met een oudere fiets van een maat groter.

  1. Meet uw binnenbeenlengte

Meet de binnenbeenlengte altijd zonder schoenen aan. Zet uw voeten 15 centimeter uit elkaar en meet de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten. Vermenigvuldig de gemeten lengte met:

0,65 voor stads- en toerfietsen

0,68 voor racefietsen

0,226 voor mountainbikes (het resultaat is de maat in inches)

De uitkomst, naar beneden afgerond, is de best passende framemaat.

Een binnenbeenlengte van 88 centimeter bijvoorbeeld leidt dan (88 x 0,65 = 57,2) tot maat 57 voor een stads- of toerfiets.

  1. Gebruik de tabellen hieronder

In de tabellen hieronder staan per fietstype en -maat voor welke lichaamslengte ze geschikt zijn. Omdat lichaamsverhoudingen per persoon verschillen, zijn de tabellen indicatief. Meet voor meer zekerheid ook uw binnenbeenlengte of maak een proefrit.

Stadsfietsen, toerfietsen en e-bikes

Framemaat (cm) Lichaamslengte
46 153 – 164
47 155 – 166
48 157 – 168
49 159 – 170
50 160 – 172
51 162 – 174
52 164 – 175
53 166 – 177
54 168 – 179
55 170 – 181
56 172 – 183
57 174 – 185
58 175 – 187
59 177 – 188
60 179 – 190
61 181 – 192
62 183 – 194
63 185 – 196
64 187 – 198
65 188 – 200
66 190 – 201

Kinderfietsen

Leeftijd Kledingmaat/lengte Binnenbeenlengte (cm) Framemaat
3 tot 4 jaar 92-104 43-53 12,5 inch
4 tot 6 jaar 104-116 54-56 16 inch
4 tot 8 jaar 110-122 57-59 18 inch
5 tot 8 jaar 116-122 60-69 20 inch
5 tot 9 jaar 122-128 63-73 22 inch
8 tot 10 jaar 134-140 74-77 24 inch
9 tot 12 jaar 146-158 78-81 26 inch

De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor fietsen die online zijn gekocht. In de winkel gekochte fietsen kunnen helaas niet worden teruggebracht of geruild.

Uiteraard gelden voor uw in de winkel gekochte fiets dezelfde garanties als voor online aangeschafte fietsen. Bij problemen kunt de fiets langsbrengen in onze winkel.

  • De wettelijke bedenktijd geldt alleen voor accessoires of onderdelen die online zijn gekocht.
  • In de winkel gekochte accessoires of onderdelen kunnen helaas niet worden teruggebracht.
  • U kunt uw ongebruikte artikel wel ruilen.
  • Uiteraard gelden voor uw in de winkel gekochte accessoire of onderdeel dezelfde garanties als voor online aangeschafte accessoires of onderdelen.
  • Bij problemen kunt uw artikel langs brengen in één van onze winkels.

Of u nu online of in onze winkel een fiets koopt, u krijgt altijd de volledige fabrieksgarantie. De voorwaarden en duur daarvan verschilt per fabrikant en onderdeel, maar voor iedere fiets geldt dat regelmatig onderhoud een voorwaarde is voor behoud van garantie.

Op tweedehands fietsen geven wij standaard 3 maanden garantie.

Iedere fiets heeft regelmatig onderhoud nodig. Problemen die voortkomen uit achterstallig onderhoud worden dan ook niet onder garantie gerepareerd. Dat geldt ook voor schade aan onderdelen zoals de ketting, tandwielen en rem- en versnellingskabels die het gevolg is van normale slijtage. Bij fabricage- en materiaalfouten geldt de fabrieksgarantie uiteraard wel.

Servicebeurt

Verder is het belangrijk om na drie maanden of 500 kilometer een eerste servicebeurt uit te laten voeren. Onderdelen als spaken en ketting zullen zich in de eerste kilometers ‘zetten’, waardoor ze niet meer voldoende op spanning staan. Bij de eerste servicebeurt worden deze onderdelen gecontroleerd en zo nodig opnieuw op de juiste spanning gebracht. Ook de rem- en versnellingskabels worden opnieuw afgesteld. Bovendien controleren we of alle moeren en bouten nog goed vast zitten en leveren we uw fiets fris gepoetst weer af.

Wij adviseren na de eerste servicebeurt jaarlijks een onderhoudsbeurt uit te laten voeren.

Onderhoud

Voor onderhoud kunt u natuurlijk bij ons terecht. Is onze winkel niet in de buurt? De meeste goede fietsenmakers kunnen uw fiets onderhouden. Wij vergoeden echter geen rekeningen voor reparaties die onder garantie bij andere fietsenmakers zijn uitgevoerd. Neem daarom bij problemen die mogelijk onder garantie moeten worden hersteld altijd eerst contact met ons op.

Wat zijn de garantietermijnen?

Per merk

Fietsen + Accessoires en onderdelen

Is uw fiets /accessoire/onderdeel defect en vermoedt u dat het probleem onder garantie moet worden hersteld?

Neem dan contact met ons op. Wij zullen dit samen met u oplossen.

Contactgegevens: zie contact pagina.

Ja, dit kan. Wij werken voornamelijk op afspraak voor grote reparaties (onderhoudsbeurten etc.) U kunt ons altijd bellen of langskomen in de winkel om uw reparatie in te plannen.

Kunt u uw fiets echt niet missen dan hebben wij een leenfiets ter beschikking zolang de voorraad strekt.

In dit geval kunt u het beste terug naar de winkel, laat dit in ieder geval zo snel mogelijk aan ons weten.

Wij kunnen daar direct beoordelen wat er mogelijk is fout gegaan en de fout voor u herstellen.

Voor grote reparaties willen wij u vragen van te voren een afspraak te maken. Dit kan uiteraard in onze winkel, maar ook per mail of telefonisch.

Voor kleinere reparaties proberen wij altijd plek tussendoor vrij te houden, maar vol = vol.

Wij streven ernaar uw fiets zo snel mogelijk te repareren. Wanneer deze klaar is hangt af van de planning, u ontvangt een sms van ons zodra de fiets klaar staat.

Ja, deze bieden wij aan voor onze klanten uit de winkel. U kunt dan ook in de winkel vragen om meer informatie en de tarieven.

Wij zijn open van dinsdag t/m vrijdag van 9-17:30 en zaterdag van 10-17. U kunt ons binnen deze tijden bereiken op 023-2073083 of stuur een email naar info@haarlemsefiets.nl

We doen ons uiterste best om al onze klanten zo goed mogelijk te helpen. Toch niet tevreden? Laat het ons weten! We leren graag hoe we onze service kunnen verbeteren.

Heeft een klacht of suggestie? Neem contact met ons op en we bellen of mailen zo snel mogelijk terug.

Het fietsplan was voor veel mensen een bekend begrip en een leuk voordeeltje waarvan eens in de drie jaar gebruik gemaakt mocht worden.

Sinds 1 januari 2015 valt het fietsplan onder de werkkostenregeling. De WKR (werkkostenregeling) is voor de werkgever nog de enige mogelijkheid om werknemers onbelast werkgerelateerde zaken te verstrekken. Het fietsplan is ook onder deze werkkostenregeling komen te vallen.

Het fietsplan is op zich is dus nog steeds mogelijk maar de regels kunnen per bedrijf wel anders zijn. Raadpleeg daarom altijd eerst de verantwoordelijke persoon op uw werk of er nog een mogelijkheid is voor een fietsplan.

Het kan ook zijn dat uw werkgever het fietsplan heeft uitbesteed aan een organisatie zoals het Nationaal Fiets Plan (NFP). Haarlemse Fiets is hierbij aangesloten.

Meer informatie nodig over de werkkostenregeling voor een fietsplan? of hulp bij het uitzoeken van een nieuwe fiets? U bent van harte welkom in onze winkel.